Αρχική 

Η μαγιά είναι ένας μονοκύτταρος μικροσκοπικός μύκητας που οι επιστήμονες ονομάζουν «μικροοργανισμό». Αυτό το κύτταρο έχει το σχήμα ενός αυγού και είναι ορατό μόνο με μικροσκόπιο αφού το μέγεθός του δεν υπερβαίνει τα 6 έως 8 χιλιοστά του χιλιοστού.

Η μαγιά καλύπτεται από ένα κυτταρικό τοίχωμα που περιβάλλει την κυτταρική του μεμβράνη. Αυτό το τοίχωμα προστατεύει τη μαγιά από εξωτερικές επιθέσεις και αποτελείται από:

ένα εξωτερικό στρώμα μαννοπρωτεϊνών, που συνυπάρχουν με γλυκάνες
μία εσωτερική επίστρωση από γλυκάνες που συνυπάρχουν με χιτίνη
μια κυτταροπλασματική μεμβράνη πλούσια σε σύμπλεγμα πρωτεϊνών

Η αυτόλυση των κυττάρων, μια διαδικασία μετασχηματισμού που έχει ως στόχο να τα συγκεντρώσει με διάφορες μεθόδους, οδηγεί στην παραγωγή των εκχυλισμάτων μαγιάς ταυτόχρονα πλούσιων σε γλουταμάτες, γλυκάνες, νουκλεοτίδια και βιταμίνες της ομάδας Β.
Χρησιμοποιούνται κυρίως για την παρασκευή προϊόντων μαγειρικής, φαρμακευτικών σκευασμάτων και μέσων καλλιέργειας.

scroll up
scroll down

Saccharomyces cerevisiae

Η μαγιά η πιο γνωστή ονομάζεται Saccharomyces cerevisiae: Saccharo από τη ζάχαρη και Myces από το μύκητα. Η λέξη cerevisiae που χαρακτηρίζει το γένος της μαγιάς προέρχεται από τη γαλατική ονομασία cervoise, που σημαίνει μπύρα.
Αυτή είναι η μαγιά που χρησιμοποιείται για την παρασκευή ψωμιού. Πράγματι, έχει την ιδιότητα να μετατρέπει τα σάκχαρα που βρίσκονται εκ φύσεως παρόντα στο αλεύρι σε οινόπνευμα (εξατμίζεται κατά το ψήσιμο) και σε διοξείδιο του άνθρακα. Αυτό το τελευταίο είναι που δίνει τον όγκο στο ψωμί.